De impact van een chronische ziekte op de partner wordt helaas nog vaak niet gezien. Ook chronische pijn heb je niet alleen. Het feit dat je te maken krijgt met chronische pijn, straalt ook af op je omgeving. Stichting Bmp vraagt aandacht voor deze ‘vergeten groep’. Lees mee over de 4-delige ‘partners’ podcastserie van het project Niet Alleen Ziek.
Je bevindt je nu in het Informatiecentrum van Pijnstad. Hier vind je medisch gevalideerde informatie en/of ervaringskennis, in de vorm van artikelen, podcasts, boekentips, samenvattingen, filmpjes, tekeningen e.d. Hiermee krijg je stapsgewijs meer informatie over hoe (chronische) pijn werkt en hoe je er mee kan leren omgaan.
“Uiteindelijk stop je met eerlijk antwoord geven”
Carina, partner van een chronische pijnpatiënt
Niet Alleen Ziek: de partners
In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.
Beluister de vier afleveringen van de podcast Niet alleen ziek. Voor wie liever leest dan luistert, hebben we de meest opvallende quotes uit de uitzendingen per aflevering uitgeschreven. Ook besteedde Groot Nieuws Radio aandacht aan deze podcastserie; het interview met partner Carina is terug te luisteren.
Impact chronische ziekte op partner: ‘Aanpassen’
Impact chronische ziekte op partner: ‘Wat vertel je de kinderen?’
Impact chronische ziekte op partner: ‘Blijf je bij elkaar?’
Impact chronische ziekte op partner: ‘Wie begrijpt mij?’
Méér aandacht voor de impact van een chronische ziekte op de partner: radio-interview
Hoe is het om samen kinderen groot te brengen terwijl je partner een langdurige ziekte heeft? Hoe is het om te merken dat alle aandacht naar de patiënt gaat en als je over jouw ervaringen vertelt niet begrepen wordt? Hierover sprak journalist Daan Hartgers met Carina Rook naar aanleiding van de podcast Niet Alleen Ziek.
Carina’s partner heeft chronische pijn. Toen bleek dat die pijn bleef, had niet alleen hij het moeilijk. Maar als Carina open en eerlijk haar verhaal vertelde, konden mensen daar niet naar luisteren. Sommigen werden zelfs boos. Niet vreemd dat ze stopte met eerlijk antwoord geven. Carina werkt mee aan het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek omdat ze gezien, gehoord en het liefst ook nog begrepen wil worden.
Luister naar het interview van Daan Hartgers met Carina Rook in het programma de Lunchroom, Groot Nieuws Radio:
Meer over de impact van een chronische ziekte op de partner
Niet Alleen Ziek is een breed project waarin via een Verhalenkaravaan moeders, vaders, partners én (volwassen) kinderen met elkaar in gesprek gaan over de impact van een chronische ziekte. Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga maakte er een podcastserie van, in opdracht van Stichting BMP.
- Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Voor het derde seizoen van de podcast sprak Maarten Dallinga met Tessa (23) Martijn (28) en Anne-Frieda (41) over hun ervaringen.
- Lees en luister de tweede podcastreeks van de Vaders terug op de website van de Landelijke Pijn Organisatie. Maarten sprak met Koert (mede-initiatiefnemer Landelijke Pijn Organisatie), Yves en Dick over de invloed van hun chronische ziekte op henzelf en de omgeving.
- De eerste serie met de Moeders is ook terug te luisteren via de website van Stichting BMP. Maak kennis met Karen, Christel, Sonja en Marleen. Vier krachtige vrouwen die open vertellen over hun ziekte en schuldgevoel, het aanvaarden van de ziekte, communiceren en hoe zij hun toekomst zien. O.a. Omroep Max en Groot Nieuws Radio besteedden aandacht aan deze reeks.
2023: pilot Haarlemmermeer met gesprek over ouderschap en langdurige ziekte
Tijdens deze pilot werken vier groepen samen.
– De regionale programmacommissie die bestaat uit ervaringsdeskundige ouders, partners en volwassen kinderen.
– De regionale ontwikkelgroep met professionals en vrijwilligers met coördinatietaken, die werkzaam zijn in het regio Haarlemmermeer in de medische wereld, opvoedondersteuning, mantelzorg en informele steun en een vertegenwoordiger van de gemeente.
– De landelijke ambitiegroep bestaat uit vertegenwoordigers van landelijke organisaties en kenniscentra zoals IPSO, NCJ, Strategische Alliantie Jonge mantelzorg, de Patiënten Federatie Nederland, Coalitie Informele Zorg, MantelzorgNL, NJi, Movisie, Stichting Family Foundation,
– De expertgroep die wordt gevormd door mensen met deskundigheid op verschillende deelonderwerpen, wordt gevraagd om mee te denken.
Meer weten? Deelnemen? Lees meer over de pilot en neem contact op met Stichting Bmp.