Begin 2023 kwam er een interessante podcast-serie online over gebruik van opioïden: de Pijngrens. Zes afleveringen over nut en gevaar van pijnmedicatie. Want: het te lang voorschrijven van sterke pijnstillers (‘opiaten’) gebeurt óók in Nederland. Misschien hoorde je wel eens over de ‘opiatencrisis’ in Amerika? De Nederlandse vereniging voor Anesthesiologie (=’verdoving’, of ‘niet voelen’) vond het hoog tijd voor uitleg.
Je bevindt je nu in de Keuzewijzer van Pijnstad. Welkom!
De Keuzewijzer geeft je grip op welke behandelingen er rondom pijn nu allemaal zijn. Het helpt je met het stellen van de juiste vragen. Om samen met je behandelaar, huisarts of specialist de bij jou best passende keuzes te kunnen maken. Om uiteindelijk (de impact van) jouw pijn te verminderen of jouw kwaliteit van leven mét pijn te vergroten.
Dit artikel beschrijft in het kort de Pijngrens podcast 1, 2 en 3. Je leest waar de podcast over gaat en welke belangrijkste zaken zijn verteld. Luister zéker naar de hele podcast, want dat geeft extra info en voorbeelden. Het taalgebruik is soms best moeilijk, maar men legt moeilijke woorden wel vaak goed uit. In een vervolgartikel (verschijnt binnenkort) vind je Pijngrens podcast 4, 5 en 6.
Dit artikel in het kort en in begrijpelijke taal
Wat goed is om te weten:
- het verschil tussen acute en chronische pijn
- het verschil tussen opiaten en opioïden (=hele sterke pijnstillers)
- de verschillende ‘lagen’ in pijnmedicatie: van paracetamol tot opiaat
- de voordelen, maar ook de mogelijke bijwerkingen, van opioïden
Je leert in de eerste drie podcast afleveringen:
- dat opioïden vooral geschikt zijn om voor een korte periode te gebruiken, bij acute pijn (=korte, heftige pijn).
dat goede informatie, voorlichting en begeleiding belangrijk zijn als je nadenkt over het gebruik van opioïden.
waar opium vandaan komt. Hoe het gebruik ervan door de eeuwen heen ontwikkeld is. - hoe uiteindelijk in Amerika de opioïdencrisis is ontstaan. Hoe het ‘recht op pijnstilling’ en het meten van pijnscores als maat voor ‘kwaliteit van de zorg’ bij hebben gedragen aan de crisis.
- dat er door de industrie (de ‘farmaceuten’) gewoon goed geld mee kon worden verdiend. In een tijd waarin ook de overheid dacht dat het goed was dat iedereen altijd ‘recht’ had op voldoende pijnstilling.
- of de situatie in Nederland al vergelijkbaar is met die in Amerika. Is er ook bij ons een opioïdencrisis?
Luister alle afleveringen voor de antwoorden op bovenstaande vragen en voorbeelden uit de praktijk.
Pijngrens #1: ‘Een pilletje voor de pijn’ – podcast over opioïden
Wat hoor je in Pijngrens #1?
Allereerst krijg je uitleg over ‘pijn’ en het verschil tussen ‘acute pijn’ en ‘chronische pijn’. Er komen een arts en twee ‘ervaringsdeskundigen’ (mensen die zelf opioïden hebben gebruikt) aan het woord. Je hoort wat het verschil is tussen opiaten en opioïden. En: hoe werken ze eigenlijk? Ook vertelt men over (vervelende) bijwerkingen. Je leert wanneer het verstandig is om -kort- opioïden te gebruiken en wanneer niet -langdurig gebruik-. Men gaat kort in op de “opioïdencrisis”. Tot slot vertelt men over het nut van goede informatie, voorlichting en begeleiding.
Pijngrens #2: ‘Er was eens een plant’ – podcast over opioïden
Wat hoor je in Pijngrens #2?
Deze podcast gaat in op de geschiedenis van de ontwikkeling van opium en opioïden. Hoe wordt opium uit de papaverplant gehaald? Welke planten hebben allemaal een ‘geneeskundige’ werking? En hoe werd opium vroeger gebruikt om ziektes te bestrijden? Vanaf de 19e eeuw wordt ‘geld verdienen’ rondom opium interessant en wordt de injectiespuit uitgevonden. Opium is dan niet alleen meer voor ‘geneeskunde’, maar ook voor ‘recreatief’ gebruik. En vanaf 1980 gaan farmaceuten opioïden sterker in de markt zetten, geholpen door de overheid die ‘pijn’ wil terugdringen. Totdat men er achter komt dat opioïden veel negatieve bijwerkingen hebben en dat teveel mensen verslaafd raken. De ‘opioïdencrisis’ is bereikt en het gebruik moet weer naar beneden.
Pijngrens #3: ‘Een vergelijking met Amerika’ – podcast over opioïden
Wat hoor je in Pijngrens #3?
Hoe kon het opioïdengebruik in Amerika zo uit de hand lopen? Het ‘recht op pijnstilling’ dat men in Amerika kent en het uit de hand gelopen zorgsysteem met machtige farmaceuten speelt mee. Opioïden werden een product waar zeer goed mee verdiend kon worden, juist omdat het verslavend werkt. Er ontstond een grote zwarte markt en de opioïdenverslaving leidde tot andere gezondheidsproblemen, waardoor nóg meer opioïden werden gebruikt. De controle haperde, totdat men niet meer om het grote aantal opioïden-doden heen kon. Nederland is nog niet op het niveau van de USA, maar als we niets doen leidt het daar wel toe.
Meer afleveringen van de Pijngrens podcast over opioïden
Binnenkort vind je hier de uitwerking van Pijngrens aflevering 4, 5 en 6. Hou deze website in de gaten en abonneer je ondertussen op de nieuwsmailings van de LPO.
Wil je de andere Pijngrens podcasts over opioïden alvast luisteren? Bezoek dan de Pijngrens podcast op Spotify of een van de andere streamingdiensten.
Praat mee over de opioïden Pijngrens-podcast
Heb jij een mening over opioïdengebruik? Praat met enkele duizenden pijnpatiënten mee over de Pijngrens opioïden podcast in LPO’s Chronische pijn community op Facebook. Iedere mening telt!