Het hebben van pijn kan een enorme negatieve impact hebben op je sociale leven. Menig pijnpatiënt geeft aan dat ze dat nog erger vindt dan de pijn op zich. Toch is het heel belangrijk om als pijnpatiënt je sociale netwerk zo groot mogelijk te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat pijnpatiënten met een goed sociaal netwerk minder pijn ervaren, minder medicatie en minder therapie nodig hebben.
Uit ‘Lieve Help!’
Veel pijnpatiënten verliezen vrienden omdat ze door de pijn niet altijd meer zo gezellig zijn, omdat vrienden de pijn niet begrijpen of omdat ze vaak afspraken moeten afzeggen. Het kan eenzaam voelen om geïsoleerd te zijn van de mensen om wie je geeft, maar het goede nieuws is dat je nog steeds nieuwe vrienden kunt maken en je sociale leven kunt verrijken. In dit artikel geef ik een aantal tools en voorbeelden hoe je als pijnpatiënt nieuwe vrienden kunt maken.
- Zoek lotgenoten op
Als pijnpatiënt is het belangrijk om in contact te komen met lotgenoten. Zij begrijpen wat je doormaakt en kunnen steun bieden op momenten dat het nodig is. Er zijn tal van patiëntenverenigingen waar je je bij kunt aansluiten en online zijn er vele fora en groepen waar je lotgenoten kunt ontmoeten. Door het delen van ervaringen en het onderling steunen kun je vriendschappen opbouwen die verder gaan dan alleen de gedeelde pijn.
In de (besloten) community van de chronische pijngroep LPO op Facebook vind je ruim 4000 lotgenoten, die op dagelijkse basis met elkaar informatie en steun delen. - Vrienden buiten de ‘Pijnwereld’
Nieuwe vrienden maken als pijnpatiënt kan inderdaad een uitdaging zijn, zeker als je op zoek bent naar vrienden buiten de pijnwereld. Maar het is zeker niet onmogelijk. Er zijn verschillende manieren om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen, ook als je fysiek beperkt bent.
Een eerste stap kan zijn om op zoek te gaan naar specifieke groepen of activiteiten die passen bij jouw interesses en mogelijkheden. Misschien zijn er hobbygroepen in de buurt die je leuk vindt, of kun je meedoen aan een online discussiegroep over een onderwerp dat je boeit. Zo ontmoet je mensen die dezelfde interesses hebben als jij, en kun je gemakkelijk een gesprek starten. - Ga de deur uit
Het kan verleidelijk zijn om jezelf af te sluiten van de wereld als je pijn hebt, maar het kan juist goed zijn om de deur uit te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan bijvoorbeeld door het bezoeken van lokale evenementen, bijeenkomsten of clubs. Probeer activiteiten te vinden die je leuk vindt en waar je interesse in hebt. Zo kun je in contact komen met mensen die dezelfde interesses delen en nieuwe vriendschappen opbouwen. - Vrijwilligerswerk
Ook vrijwilligerswerk kan een mooie manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale contacten op te bouwen. Misschien is er een organisatie bij jou in de buurt die vrijwilligers zoekt voor klusjes op afstand, zoals bijvoorbeeld administratieve taken of het schrijven van teksten. De LPO is zo’n organisatie. Alle vrijwilligers (>40) werken vanuit huis online. Als de missie van de LPO je aanstaat, kijk dan eens op de pagina’s met onze vacatures of op die met kortdurende klussen. - Als de deur uit gaan lastig is, maak gebruik van moderne technologie
Moderne technologie biedt vele mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken. Sociale media platforms zoals Facebook en Twitter kunnen een uitstekende manier zijn om in contact te komen met mensen die je anders misschien niet zou ontmoeten. Online communities, chatgroepen en forums kunnen ook een goede manier zijn om in contact te komen met lotgenoten en nieuwe vrienden te maken.
Als fysiek contact niet mogelijk is, kun je ook denken aan contact via internet of telefoon. Er zijn verschillende websites en apps die speciaal gericht zijn op het maken van nieuwe vrienden. Een paar voorbeelden van websites zijn Joinbe en Vriendenenzo , en hier vind je de 10 beste apps om nieuwe vrienden te vinden.
Je kunt daar in contact komen met mensen die net als jij op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen, en zo kun je elkaar leren kennen en misschien zelfs afspreken voor een online kopje koffie of thee.
Het lijkt je misschien doodeng om zo’n platform op te gaan en op zoek te gaan naar nieuwe vrienden. Bouw het dan op en doe het door te beginnen met het stellen van kleine doelen en het nemen van kleine stappen. Begin bijvoorbeeld eens met het maken van een profiel op het platform en zoek naar groepen of activiteiten die je aanspreken. Vervolgens kun je een gesprek beginnen met iemand die ook geïnteresseerd lijkt te zijn in dezelfde groep of activiteit. - Wees open en eerlijk over je pijn
Het kan eng zijn om open te zijn over je pijn, maar het kan juist helpen om nieuwe vrienden te maken. Wees open over je beperkingen en de impact die de pijn op je leven heeft. Mensen die begrijpen wat je doormaakt, zijn vaak bereid om te helpen en ondersteunen waar ze kunnen. Bovendien kan openheid over je pijn ervoor zorgen dat vrienden meer begrip hebben wanneer je afspraken moet afzeggen of niet in staat bent om mee te doen aan bepaalde activiteiten. - Stel jezelf open
Een andere tip is om jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen en mensen. Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen en probeer nieuwe dingen uit. Dit kan je helpen om nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde interesses en hobby’s hebben als jij. Het kan ook helpen om jezelf voor te stellen en je persoonlijke verhaal te delen met anderen. Door open te zijn en jezelf kwetsbaar op te stellen, kun je een sterke connectie met andere mensen opbouwen en nieuwe vriendschappen sluiten.
Tot slot wil ik nog benadrukken dat het belangrijk is om jezelf te zijn en je niet anders voor te doen dan je bent. Mensen waarderen eerlijkheid en oprechtheid, en als pijnpatiënt ben je uniek en waardevol. Dus wees trots op wie je bent en wat je hebt bereikt, en wees niet bang om nieuwe mensen te leren kennen. Het kan even duren voordat je nieuwe vrienden hebt gemaakt, maar met geduld en doorzettingsvermogen komt het zeker goed.