Help mee én ontwikkel jezelf: klussenlijst

Wil jij bijdragen aan een breed en uniek platform dat pijnpatiënten helpt om te leren gaan met chronische pijn?

Een Landelijke Pijn Organisatie voor en met pijnpatiënten kan niet bestaan zonder de hulp van vele vrijwilligers. Vrijwilligerswerk doe je natuurlijk niet alleen om te helpen en bij te dragen, maar óók om jezelf te ontwikkelen: dat wat je al weet overdragen op anderen, of juist nieuwe dingen leren en jezelf ontwikkelen.

Wij zoeken jou! Er is een klus voor iedereen.

Wist jij dat je vrijwilligerswerk bij de LPO structureel kunt doen – maar ook af en toe? Ideaal voor drukke agenda’s. Vrijwilligerswerk bij de LPO is natúúrlijk voor jong en oud. Er is écht voor ieder wat wils.

Altijd al interesse gehad in het doen van vrijwilligerswerk? Of ben je onlangs geïnspireerd geraakt en wil je de stap nu misschien gaan wagen?

We zoeken hulp bij de volgende openstaande klussen.

Maar wacht! Zit er nu niets voor je bij? Je mag natuurlijk ook gewoon contact opnemen, want er kan altijd meer dan hieronder is opgesomd.

(meest recente update: 05-10-2021, zie *nw*)

 1. *nw* Iemand die mee wil helpen aan het maken en uitwerken van een Begrippenlijst, met alle bekende en minder bekende termen rondom chronische pijn. Een soort definitielijst, met bv. een alinea tekst per begrip. Je krijgt ruim de tijd hiervoor en kunt evt. samen met anderen aan deze klus werken. Goed online kunnen zoeken en samenvatten is belangrijker dan ultieme schrijfskills.
 2. Iemand die (op vrijwillige basis) coördinator van het nog te vormen Team Vrijwilligers wil worden (HR/P&O kenner, of bereid PGO-cursus vrijwilligers te volgen)
 3. Lid van Team Vrijwilligers Beheer (HR/P&O kenner, of bereid PGO-cursus vrijwilligers te volgen)
 4. *nw* Een vrijwilliger, die al wat verder is met leren omgaan met chronische pijn, die pilots online lotgenotencontact (laagdrempelige gespreksgroepen) wil ondersteunen
 5. Een vrijwilliger die het kernteam kan bijstaan om jongere (18-40 jr) kernteamleden en/of vrijwilligers te vinden (HR/P&O kenner, of bereid PGO-cursus vrijwilligers te volgen). De LPO is er immers voor jong én jong van geest!
 6. Een vrijwilliger die inventarisaties wil maken van alle reeds lopende activiteiten van pijnpatiëntenverenigingen die zich op één specifieke diagnose richten: het “wie doet wat” overzicht
 7. Vrijwilliger die de bestaande inventarisatie van organisaties en instanties die de pijnpatiënt ondersteunen kan updaten en bijhouden
 8. Vrijwilliger die de bestaande inventarisatie van medische en aanvullende behandelingen gericht op chronische pijn kan updaten en bijhouden
 9. *nw*Vrijwilliger Financiën & Financiering, die het leuk vindt om projectvoorstellen uit te werken tot kostenplaatjes en financieringsbehoeftes. En/of iemand die mee wil zoeken naar subsidies, projectsubsidies en financieringskansen voor LPO.
 10. Vrijwilliger die de beste open source online werkomgeving wil uitzoeken en inrichten (werken op afstand, periodiek online overleg, documentbeheer, verslaglegging en archivering). Zie ook onze vacature bij NLVoorElkaar .
 11. Vrijwilliger met een passie voor schrijven die nieuwsberichten over de voortgang van de oprichting van de LPO wil schrijven (zodat iedereen die dat wil kan lezen over de voortgang) en online wil zetten (ervaring met of snel wegwijs worden in WordPress)
 12. Vrijwilliger die overzichtslijst wil maken van alle in pijn gespecialiseerde artsen (huisartsen, pijnspecialisten), bijvoorbeeld met ZorgkaartNederland als startbron. “Wie is nu écht gespecialiseerd in pijn, waar werkt men, wat onderzoekt men, etc.”
 13. Vrijwilliger die goed is in speuren & online onderzoek: benchmark (=vergelijkings) cijfers verzamelen omtrent allerlei kostenindicaties (app, websites, lotgenotencontact, webinar, magazine, etc.) uit jaarverslagen van andere patiëntenclubs, PGO en andere bruikbare bronnen.
 14. Vrijwilliger die de statistieken (NL & wereldwijd) omtrent pijn en chronische pijn kan inventariseren en bijhouden: cijfers, kosten, maatschappelijke effecten, onderzoeksuitkomsten die relevant zijn voor pijnpatiënten, e.d. Er is al een aantal basisbronnen beschikbaar.
 15. Vrijwilliger die goed wegwijs is op social media, die een start wil maken met social media accounts voor de Landelijke Pijn Organisatie: inrichten, eerste nieuwsberichten plaatsen.
 16. *nw* Iemand die ervaring heeft met het begeleiden van stage/afstudeer studenten (individueel/groep) die zich gaan buigen over de uitwerking van het concept Pijnstad.

NB bovenstaande lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Kom dus regelmatig terug voor nieuwe klussen, die gemarkeerd worden met *nw*.

Voor de onderstaande klussen zijn een of meerdere vrijwilligers inmiddels aan de slag (gegaan):

 1. Vrijwilliger die een logo wil maken
 2. Vrijwilliger die een huisstijl wil ontwikkelen; bv. ook kleurenpalet waarmee we gaan werken

Aanmelden

Heb je een klus gezien die je aanspreekt? Denk je een zinvolle bijdrage te kunnen leveren? Of wil je er gewoon meer over weten?

Neem contact op met het kernteam van de Landelijke Pijn Organisatie. Vertel kort iets over jezelf, over waarom je deze klus graag oppakt en deel je contactgegevens. We komen dan zo snel mogelijk bij je terug!

Wat belangrijk is, is om langzaam te beginnen. Bouw je organisatie eerst met een goede structuur en een goede taakverdeling. Zorg dat je betrouwbaar bent, allen dezelfde boodschap uitdraagt.

in gesprek met dhr. joop van griensven; President Pain Alliance Europe 2011-2021

FAQ’s rondom vrijwilligerswerk

Waar kan ik meer info vinden?

Neem gerust contact met ons op als je meer info en uitleg wilt bij een bepaalde klus. Ook als je denkt op een ander terrein een zinvolle bijdrage te kunnen leveren, maken we graag kennis met je.

Ik kan niet echt vinden wat bij mij past, is er meer?

Staat jouw ‘klus’ er niet direct tussen maar wil je wel meehelpen? Meld jezelf zeker aan. Er is genoeg te doen buiten deze eerste klussenlijst om. We maken graag kennis met je!

Moet je persé pijnpatiënt zijn om mee te helpen?

Nee hoor. Voor sommige klussen is het een pré als je jezelf in de pijnpatiënt kunt verplaatsen, maar dat is lang niet altijd noodzakelijk. Iedereen is welkom bij de Landelijke Pijn Organisatie; pijnpatiënt of niet. Meld jezelf zeker aan.

Skip to content