Er is zóveel beschikbaar voor pijnpatiënten, maar wanneer kies je nu voor wat? En wat zijn mogelijke gevolgen? De keuzewijzer geeft je grip op welke behandelingen er rondom pijn nu allemaal zijn. Pijn kan je bio-, psycho-, sociaal en spiritueel (zingeving) benaderen, en daarbinnen zijn allerlei behandelingen mogelijk. Elke pijnpatiënt is daarbij uniek en daarom moet er voor elke pijnpatiënt een individueel, op-maat, behandelplan opgesteld worden. Zonder dat wij of jij op de stoel van de behandelaar willen gaan zitten, is de keuzewijzer een geweldige hulp om (in samenspraak met jouw behandelaar) het voor jou beste behandelplan samen te stellen.

  • Welke behandelingen* zijn er eigenlijk allemaal voor jouw pijn?
  • Via welke therapieën** kun je leren omgaan met je pijn?
  • Waarom kiezen pijnpatiënten voor een bepaalde behandeling of therapie?
  • Wanneer kies je eigenlijk voor welke vorm van behandeling of therapie?
  • Wáár zijn behandelingen eigenlijk te vinden?
  • Welke vragen kan je jouw behandelaar of arts stellen, om beter te weten of een behandeling bij je kan passen?

Informatie

We geven veel informatie over alle verschillende soorten pijnbehandelingen en therapieën. Je kunt er bijvoorbeeld leren wat een bepaalde behandeling inhoudt.

Grip op keuzes en ‘hoe te kiezen’

Via allerlei tools, of zelfs beslisbomen, kun je -samen met huisarts, pijnverpleegkundige, behandelaar of arts- beter onderzoeken welke behandelingen en/of therapieën het meest geschikt zijn voor jou.

Kiezen

Als je er uit bent wat je wilt gaan doen, kun je vervolgens gebruik maken van tools om te (leren) kiezen tussen vele behandelaren en therapeuten. Je kunt de opties bekijken die bij jou in de buurt worden aangeboden. Je vindt er blogs en reviews van mensen die de behandeling al eens uitgeprobeerd hebben en je kunt er ook zelf delen waarom je voor behandeling x, y of z kiest.

* Het woord ‘behandeling’ gebruiken we vooral voor de medische zaken, verricht door de huisarts, de neuroloog, orthopeed of de pijnarts in de pijnkliniek, die medicatie voorschrijft en/of operaties of medische interventies uitvoert.
** Het woord therapie gebruiken we meer voor een reeks behandelingen bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een coach, een psycholoog of een van de vele aanvullende therapieën zoals yoga of accupunctuur. Behalve dat ze je pijn kunnen verminderen kun je veel therapieën volgen om te leren omgaan met je pijn.

De Keuzewijzer in 1 minuut

In een presentatie die de LPO gaf aan MUMC (Maastricht Universitair Medisch Centrum) legden we in nog geen minuut het concept van de Keuzewijzer in Pijnstad uit:

Verken je weg door Pijnstad

Lees de FAQ’s over het doel van Pijnstad

Ga terug naar Pijnstad