Je bent nu in het Stadhuis van Pijnstad. Welkom! In het Stadhuis leggen we uit voor wie Pijnstad is bedoeld, wat we er mee willen bereiken en wat je er als pijnpatiënt, naaste, professional of als organisatie aan hebt.

NB: Heb je zelf pijn en maar weinig energie om teksten te lezen? Lees de korte samenvatting.

De stichting Landelijke Pijn Organisatie (LPO) wil door Pijnstad te bouwen alles met betrekking tot het leven met pijn op één centrale plek bij elkaar brengen.

Voor wie?

De LPO zet zich in voor volwassenen die te maken hebben met chronische pijn.

De LPO bouwt Pijnstad voor mensen die op zoek zijn naar herstel. Die weer grip willen krijgen op hun leven mét pijn. Voor iedereen die, soms, door de bomen het bos niet meer ziet. Die op zoek is naar goede informatie over pijn, behandelopties en zelfzorg. En die contact zoekt met andere mensen met pijn, om ervaringen te delen en tips uit te wisselen.

Informatie over pijn is online enorm verspreid en versnipperd aanwezig -en soms gewoon tegenstrijdig. Daarbij is er een grote hoeveelheid behandelmogelijkheden in Nederland, maar welke past bij jou en de fase waarin je zit? Hoe kun je leren van anderen die hebben leren omgaan met pijn in het leven? Hoe voorkom je dat je chronische pijn overhoudt aan een -soms eenvoudige- operatie? En hoe kun je je levensstijl aanvullen of aanpassen, zodat pijn weer minder prominent wordt?

Wil je meer weten over de doelgroepen van de LPO, lees dan Voor wie is de LPO?

Wat willen we?

Het platform wil met Pijnstad alles met betrekking tot het leven met pijn op één centrale plek bij elkaar brengen. Van informatiewoud terug naar Informatiecentrum. Zo gaan we, op een toegankelijke manier, deze mensen (én hun naasten) een wegwijzer bieden.

Hoe we dat doen?

 • Door betrouwbare informatie aan te reiken, waar patiënten én professionals naar hebben gekeken.
 • Door grip te geven op de keuzes waarmee je als pijnpatiënt allemaal te maken krijgt
 • Door lotgenoten te verbinden en ervaringen uit te wisselen.

Wil je meer weten over de achtergronden van de LPO, lees dan Doel, missie en visie van de LPO.

Wie ben jij?

 1. Leef jij zelf met chronische pijn, of iemand in je omgeving? LPO is er voor jou, via Pijnstad.
 2. Ben jij professional op het gebied van (chronische) pijn? LPO is er voor jou, via Pijnstad.
 3. Werk je bij een organisatie gericht op pijn, of bij een diagnose-specifieke pijnpatiëntenorganisatie? LPO is er voor jou, via Pijnstad.

1. Leef jij zelf met chronische pijn, of iemand in jouw omgeving?

De LPO is er voor jou.

Via Pijnstad gaan we je goede informatie geven over chronische pijn. Vooral over: ‘hoe leer je nu in je alledaagse leven omgaan met pijn?’

We snappen als geen ander hoeveel tijd en energie het kost om betrouwbare info te vinden. Om keuzes te maken uit al die behandelmogelijkheden. En we zien iedere dag hoeveel het helpt als je makkelijk in contact komt met anderen die pijn hebben.

Pijnstad wijst je (straks) de weg. Want Pijnstad moet nog gebouwd worden. Daar werken we met man en macht aan. Maar dat kost ook tijd, geld en energie. Samen komen we er! En als je wilt, kun je met ons meehelpen om Pijnstad te bouwen.

En trouwens, ook je partner, vriendin, collega of (oudere) zoon/dochter is welkom in Pijnstad. Want ook zij hebben te maken met (jouw) pijn.

2. Ben jij professional op het gebied van (chronische) pijn?

De LPO is er óók voor jou.

Pijnstad is een goed en laagdrempelig startpunt voor iedere patiënt die bij je langskomt. Want ook jij zoekt naar een weg om je pijnpatiënt voor te bereiden op een gesprek over chronische pijn. Om samen goed uit te leggen hoe complex chronische pijn is. Welke factoren allemaal van invloed zijn. Hoe pijn werkt. Maar vooral: wat de patiënt zélf kan doen om te leren omgaan met dagelijkse pijn.

Wat jíj de patiënt te bieden hebt, als behandelaar, pijnpoli medewerker, huisarts of specialist, dat vertel je uiteraard zelf het beste.
Wij willen de patiënt overzicht bieden van alle opties en hem grip bieden op zijn keuzes, door via zoek- en filtercriteria hem te leiden naar de voor hem beschikbare en meest geschikte opties.

Is je gesprek, behandeling of traject met de patiënt afgerond? Verwijs haar of hem gerust weer door naar Pijnstad. We bieden een vangnet via lotgenotencontact en een luisterend oor in de LPO community. Je patiënt vindt er praktische leeftips voor het dagelijks leven met pijn, afgestemd met professionals. En informatie over allerlei wegen om op de langere termijn te leren omgaan met (dagelijkse) pijn.

Samen sterk(er), dus we hopen dat je met ons mee wilt bouwen aan Pijnstad. Jouw kennis en ervaring is welkom!

3. Werk je bij een organisatie gericht op pijn, of bij een diagnose-specifieke pijnpatiëntenorganisatie?

De LPO werkt graag met je samen.

En als we het over ‘samenwerken’ hebben, dan bedoelen we dat altijd wederzijds. Het moet ons allebei wat opleveren.

In Pijnstad gaan we generieke informatie over leren leven met chronische pijn aanbieden. We hebben daarin een multidisciplinaire visie, met het ‘bio-psycho-sociale model’ en ‘positieve gezondheid’ als uitgangspunten.

Je kunt iedereen met pijn die bij jou aanklopt met een gerust hart doorverwijzen naar Pijnstad. Daar vindt zij of hij laagdrempelige en betrouwbare informatie. Daar helpen we met het maken van allerlei keuzes bij het leren omgaan met pijn. En daar verbinden we mensen, zodat er een sterk vangnet ontstaat en ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Onder begeleiding van patiënten en professionals.

Maar we verwijzen vanuit Pijnstad óók naar je door. Want diagnosespecifieke informatie, dus ‘alles wat specifiek te maken heeft met bv. migraine, rugpijn of fibromyalgie’, daar zijn anderen juist goed in. Dat hoeven, en willen, wij niet (te) ontwikkelen. Zo wordt onze samenwerking wederzijds en doen we beiden waar we sterk in zijn.

Leg gerust eens contact. Pijnstad is er nog niet, daar bouwen we met man en macht aan. Bouw je met ons mee?

“If you can dream it, you can do it’

Walt Disney

Wat zijn de ambities van de LPO?

Bij de LPO hebben we véél ambities. Dat is ook nodig, om écht een verschil te kunnen maken in het leven van iedereen die met chronische pijn te maken krijgt.

We willen:

 • een platform vóór en mét patiënten zijn
 • kwaliteitsinformatie verstrekken over chronische pijn en het leren omgaan met chronische pijn.
 • Informatie geven waar artsen en behandelaren, maar ook diagnose-specifieke patiëntenorganisaties, met een gerust hart naar doorverwijzen
 • mensen, pijnpatiënten en naasten, met elkaar verbinden
 • pijnpatiënten aan de voor hen meest geschikte behandelaren verbinden
 • patiënten ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes voor de voor hen meest geschikte behandeling(en)
 • patiënten ondersteunen bij de beste zelfzorg en hen helpen zelf verantwoordelijkheid te nemen, om door middel van zelfmanagement beter met de pijn om te gaan en de impact van pijn op hun leven te verminderen
 • de wereld van pijnpatiënten en pijnbehandelaars dichter bij elkaar brengen en onderling begrip en inzicht stimuleren

Hoe werkt LPO met collega-organisaties samen?

De LPO:

 • is er in de eerste plaats voor en met patiënten.
 • gaat er (net als de WHO sinds 01/01/’22) van uit dat chronische pijn een op zichzelf staande ziekte is.
 • zal in de ‘pijnwereld’ een rol vervullen naast en samen met de bestaande samenwerkingsverbanden PA!N en Pijnpatiëntennaar1stem (PPN1S), en met de diagnose-specifieke organisaties, waarbij pijn veelal een van de symptomen van de diagnose is.
 • streeft naar een goede samenwerking met onder andere PA!N, PPN1S en diagnose-specifieke organisaties. Waarbij we elkaar kunnen aanvullen en naar elkaar verwijzen. Dit vanuit de (gezamenlijke) motivatie om de pijnpatiënt zo optimaal mogelijk te informeren en ondersteunen.
 • wil en zal niet concurrerend zijn, maar aanvullend ten opzichte van andere organisaties. Dat wat elders al goed wordt gedaan, zullen we naar doorverwijzen of plaatsen en zo nodig verder duiden op onze website.