Diagnose en oorzaak chronische pijn

Waarom de zoektocht naar de oorzaak en diagnose van chronische pijn vaak zinloos is

Diagnose en oorzaak van pijn: een zoektocht vol frustratie

De diagnose en oorzaak voor chronische pijn te vinden lijkt vaak van groot belang voor patiënten die lijden aan aanhoudende pijn. Toch kan zo’n diagnose niet altijd helpen bij het verminderen of oplossen van die pijn. Veel patiënten raken verstrikt in een eindeloze en vaak frustrerende zoektocht naar de oorzaak en diagnose van hun pijn.
In dit artikel wordt uitgelegd waarom je je beter kunnen richten op de reden van het aanhouden van de pijn, om deze zodoende te kunnen verminderen.

Veelvoorkomende nietszeggende diagnoses

De oorzaak van de pijn is vaak niet meer aanwezig en ook niet meer van belang. Vaak worden nietszeggende diagnoses gegeven die niet helpen bij het oplossen van de pijn, zoals degeneratie van een tussenwervelschijf, degeneratie van een gewricht, een versleten gewricht of tussenwervelschijf, een uitpuilende tussenwervelschijf of een been dat langer is dan het andere.

MRI-scans: minder waardevol dan gedacht

Uit feiten blijkt dat als men 100 mensen zonder pijn in een MRI legt, bij 29-76 van hen (afhankelijk van de leeftijd) een hernia of andere afwijkingen te zien zijn. Deze mensen hebben echter geen klachten. Voor een onderzoek werden 63 mensen zonder pijn een MRI van de nek gemaakt. Van de proefpersonen onder de 40 jaar had 25% versleten of vernauwde tussenwervelschijven, en bij personen boven de 40 jaar had meer dan 60% versleten tussenwervelschijven. Van de 50-jarigen zonder klachten had 80% één of meer versleten tussenwervelschijven en bij maar liefst 60% werd een uitpuilende tussenwervelschijf waargenomen.
Daarnaast is gebleken dat een MRI minder waardevol is dan altijd werd gedacht. Een diagnose als ‘versleten tussenwervelschijf’ bij iemand met pijn is vaak zinloos omdat deze diagnose niet altijd de oorzaak van de pijn hoeft te zijn. Meer dan de helft van de leeftijdsgenoten heeft versleten tussenwervelschijven en heeft daar helemaal geen last van. Ook operaties waarbij men tussenwervels aan elkaar zet, hebben vaak een lage succesratio en leiden onacceptabel vaak tot een mislukt rugoperatie syndroom (FBSS).
NB: Het is wel belangrijk dat ernstige oorzaken, zoals een groeiende tumor die op een zenuw drukt, worden uitgesloten.

Waarom toch vaak MRI’s voorgeschreven worden

MRI-scan

Waarom worden er dan nog steeds zo veel MRI’s voorgeschreven en waarom vertelt de dokter dan toch deze diagnose? Om dat patiënten er vaak om smeken, en erkenning vinden in een diagnose, hoe nietszeggend dan ook. Veel artsen weten zelf weinig over chronische pijn en denken dat het beter is om patiënten gerust te stellen met een diagnose, maar dit kan soms juist onnodig tot ongerustheid leiden. Uiteindelijk kan het beter zijn om je te richten op de reden waarom de pijn aanhoudt en hoe deze kan worden verminderd.

Focus je erop om uit te zoeken wat jouw pijn in stand houdt

Hoe je chronische pijn kunt verminderen zonder de oorzaak te vinden?
De oorzaak van chronische pijn is vaak een optelsom van verschillende factoren. Het is voor jou veel belangrijker om te ontdekken wat die pijn in stand houdt en via die weg de factoren te vinden, die jouw pijn weer kunnen doen afnemen. Omdat het zenuwstelsel zo overgevoelig geworden is dat het maar pijnprikkels blijft afvuren, ook al is er helemaal geen bedreiging meer, zal je dát moeten gaan aanpakken. Er zijn tientallen opties bekend waarmee je chronische pijn kunt gaan verminderen. De echte en definitieve oplossing zit altijd in een optelsom van die opties. Welke stapjes dat voor jou zijn, dát is waar je achter moet zien te komen, want die stapjes zijn voor ieder mens weer anders.

Lees voor meer interessante informatie hierover eens dit artikel op de website van het Radboud

Dit is een voorbeeld van informatie zoals die te zijner tijd zal verschijnen in het Informatiecentrum van Pijnstad.
Voordat het daar verschijnt zal het echter eerst nog worden gevalideerd door een pijnarts of pijnwetenschapper of een andere deskundige, wiens naam dan bij het artikel zal komen te staan.