HR deed onderzoek naar Zingeving

Resultaten onderzoek naar zingeving bij chronische pijn

Hogeschool Rotterdam heeft samen met Kenniswerkplaats Zingeving onderzoek gedaan naar zingeving voor mensen met chronische pijn. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd op www.kennispleinzingeving.nl.

Waarom onderzoek naar zingeving?

Zingeving gaat over wat van waarde of betekenis is in het leven of wat de bedoeling is van het leven. Mensen met pijn vinden belangrijk dat hier aandacht voor is in de behandeling, mede omdat zij zich hierdoor beter gehoord en gezien voelen. Aandacht voor zingeving betekent bijvoorbeeld dat de behandelaar vraagt naar de impact van de pijn op het leven, cliënten aangemoedigd worden om hun eigen verhaal laten vertellen, en behandelaren samen onderzoeken wat zorgen en vragen zijn voor de toekomst.

Hoe zag het onderzoek eruit?

Voor het onderzoek zijn interviews gevoerd met mensen met chronische pijn: er is besproken wat zingeving voor hen betekent en hoe ze daarbij ondersteund zouden willen worden door ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Hiervoor hebben de onderzoekers gewerkt met foto’s: deelnemers aan de interviews hebben foto’s genomen van wat voor hen waardevol is, of situaties waarin dat juist in de knel komt.

Ook zijn er groepsinterviews gevoerd met ergotherapeuten en fysiotherapeuten, is er (wetenschappelijke) literatuur gelezen en samengewerkt met verschillende organisaties.

Zingeving bij chronische pijn 1

Welke uitkomsten zijn interessant voor mensen met chronische pijn?

Voor mensen met chronische pijn zijn de belangrijkste inzichten uit het onderzoek samengevat in een feitenblad (zie de afbeeldingen)

De resultaten van dit onderzoek zijn beschreven in een uitgebreide kennissynthese. Het doel van dit document is om alle bestaande kennis rondom dit onderwerp beschrijven, zodat ergotherapeuten en fysiotherapeuten die werken in de praktijk, bij opleidingen en onderzoek meer inzicht krijgen in dit onderwerp, en dit bijdraagt aan de zorg voor mensen met chronische pijn.

Voor mensen met chronische pijn zijn vooral hoofdstukken 3 en 4 interessant. Hier worden namelijk de ervaringen van mensen met chronische pijn beschreven aan de hand van literatuur en de interviews die gevoerd zijn. Mogelijk kun je je herkennen in de verhalen, of helpen de beschrijvingen om na te denken over je eigen verhaal en jouw behoeften. In de hoofdstukken lees je:

  • Wat betekent zingeving voor mensen met pijn?
  • Welke behoefte hebben mensen met pijn aan zingeving, uit welke bronnen putten zij en waardoor worden zij belemmerd?
  • Wat zijn hun ervaringen met de behandeling (door ergotherapeuten en fysiotherapeuten) en hoe zouden ze graag ondersteund willen worden bij zingevingsvragen?

Op de website www.kennispleinzingeving.nl kun je de kennissynthese lezen. Ook vind je hier nog meer informatie over zingeving en verschillende ontwikkelingen over dit onderwerp.

Zingeving bij chronische pijn_HRO-2
Zingeving bij chronische pijn_HRO-3

Wil je meer weten?

Deze informatiebrochure is onderdeel van de kennissynthese ‘Aandacht voor zingeving bij mensen met chronische pijn in de ergotherapeutische en fysiotherapeutische zorg.’ De inzichten zijn gebaseerd op literatuuronderzoek, interviews met mensen met
chronische pijn en met ergotherapeuten en fysiotherapeuten.

LPO

Ook de LPO droeg bij aan dit onderzoek door een oproep te plaatsen in de LPO Facebook-community van bijna 5000 leden, om chronisch pijnpatiënten te werven die wilden deelnemen.
Ben jij ook op zoek naar pijnpatiënten voor onderzoek, enquête of interview? Mail ons!