Geef niet iedereen dezelfde pijnbehandeling

Behandeling van chronische pijn: waarom één maat niet voor iedereen werkt

Inleiding
Sophie Waardenburg van het Pijnkenniscentrum Maastricht UMC+ heeft onderzoek gedaan naar de behandeling van chronische pijn. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen die minder geld hebben of geen werk hebben, meer last hebben van chronische pijn dan andere mensen. Ook mannen en vrouwen hebben verschillende soorten behandeling nodig voor hun pijn. Dit is belangrijk voor dokters om te weten, omdat ze dan beter kunnen helpen. In dit artikel bespreken we waarom één maat niet voor iedereen werkt bij de behandeling van chronische pijn.

De impact van geslacht bij chronische pijnbehandeling
Verschillende mensen hebben verschillende soorten pijn en daarom hebben ze ook verschillende soorten behandeling nodig. Dat klinkt logisch, maar uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen ook verschillende soorten behandeling nodig hebben voor hun pijn. Dit is belangrijk voor artsen om te weten, zodat ze de juiste behandeling kunnen geven.

Sociale ongelijkheid en pijnbehandeling
Sommige mensen hebben minder geld of geen werk en hebben daarom meer last van chronische pijn dan andere mensen. Het is belangrijk om extra aandacht te geven aan deze kwetsbare groep en hen door te verwijzen naar extra hulp als dat nodig is. Bijvoorbeeld naar medisch maatschappelijk werk, die kan helpen bij het vinden van oplossingen.

Lees meer over het onderzoek op de website van Maastricht University