Instelling pijnbehandeling via app

Digitale aansturing neuromodulator in Sint Maartenskliniek

Het Pijnbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek heeft de honderdste patiënt thuis een pijnbehandeling via een app gegeven. Hiermee is de Sint Maartenskliniek het eerste ziekenhuis in Nederland.

Neuromodulatie
Voor mensen met chronische pijnklachten waarbij andere therapieën niet werken, past het Pijnbehandelcentrum neuromodulatie toe. Deze gespecialiseerde behandeling wordt al 15 jaar aangeboden in de Sint Maartenskliniek. Tijdens een operatie wordt een elektrode vlakbij het ruggenmerg geplaatst, die verbonden is met een batterij in de bil, de neuromodulator. Door middel van stroomsignalen wordt het pijnsignaal naar de hersenen onderdrukt, waardoor de patiënt minder pijn ervaren.

Virtual clinic
Voorheen moesten patiënten regelmatig naar het ziekenhuis komen om de instellingen van de neuromodulator te controleren en aan te passen. “Voor mensen met chronische pijn is een lange autorit vaak een flinke belasting, die veel energie kost”, aldus verpleegkundig specialist Janneke van Aalst-Roes. In het voorjaar van 2022 startte de Sint Maartenskliniek met de ‘Virtual Clinic’, een beveiligde app waarmee patiënten op afstand kunnen videobellen en de neuromodulator kunnen laten instellen vanuit hun eigen huis. Woensdag ontving de honderdste patiënt een neuromodulatie-behandeling voor thuis

Bron:
Sint Maartenskliniek

Lees meer pijnnieuws op deze website.